dissabte, 20 de setembre de 2014

Oh, Escòcia!

El passat dimecres els escocesos van tenir la sort de poder votar, amb tota normalitat, el futur del seu país. Enveja sana dels que vivim en una mena de gàbia en què s’han convertit les lleis d’aquest país i la nul·la voluntat política de voler parlar d’allò que els incomoda. 

Coneguts els resultats, els partidaris del “Sí-Sí” i del “No-No”, amb una mena d’obsessió malaltissa, s’han llançat a fer tota mena de comparacions i extrapolacions i a portar els resultats d’aquell referèndum al seu molí. Deixaré a banda videovaloracions que són un autèntic insult a la intel·ligència del ciutadà mitjà. Està clar que els escocesos tenien, i tenen, els seus motius. De la mateixa manera que està clar que les condicions i els actors no tenen res a veure amb les que ens trobem a casa nostra.

El què també m’ha cridat l’atenció ha estat aquest sospir alleujat d’Europa: les borses han pujat, els mandataris d’arreu de la Unió s’han felicitat... perquè res no canvia! I això m’ha fet pensar que, més enllà de que si un poble té o no té dret a ser independent, a si hi ha o no uns drets com a ciutadans o com a poble, que en democràcia són difícils de discutir, el més important per als qui decideixen com es cau i com se surt d’una crisi que ha enviat milions de persones a la pobresa, és no alterar l’statu quo.

Llavors t’adones el què els fa por, no és la democràcia, no són les fronteres, el què els fa por és haver-se de trobar davant una sèrie de qüestions que no volen resoldre, perquè suposa haver de reorganitzar els equilibris polítics, econòmics i socials. Haver de repensar un món que tenen perfectament apamat i que ja els va bé que estigui com està i que els va tan bé. Està en mans dels pobles, grans o petits, independents o no, sacsejar aquesta concepció del món i treure l’economia i la política de conveniència del centre de les nostres vides i posar les persones al centre del debat.

Nosaltres encara no hem votat. Nosaltres encara podem alterar aquesta estructura feta a mida per a uns quants i començar un moviment on els pobles tinguin més veu que els bancs.


Votem?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada