dimarts, 28 de gener del 2014

Un conte antic



Hi havia una vegada, fa moooolts i molts anys, en un país llunyà, un home que es va dedicar a observar el tot el que l’envoltava. I entre les coses que va observar, estava com els homes (en aquella època les dones no comptaven) dirimien les diferències que sorgien en la seva convivència diària.

Al contrari que els seu mestre, tot un idealista, va voler mirar les coses des de la mirada de l’experiència, allò que veia, allò que tocava i allò que havia conegut per altres persones. I va veure entre d'altres, tres formes que triaven els homes per governar-se. La monarquia, on un home sol vetllava pel benestar de totes les altres persones de la comunitat que governava. L’aristocràcia, on el poder residia en un grup petit de potentats que treballaven pel bé comú. La democràcia, on tots els ciutadans lliures, reunits en assemblea, decidien conjuntament els propis destins, triaven els seus governants i votaven les decisions importants.

Però aquell home, també va veure que aquestes formes de govern, tenien els seus contraris. La tirania esdevenia la imposició de la voluntat d’un home sobre la de tots els altres en benefici propi. L’oligarquia era el resultat de les conspiracions d’un grup petit d’homes que dominaven el poder en benefici propi. I el contrari de la democràcia.... No, el contrari de la democràcia, no és la dictadura com molts pensen, és la demagògia.

La demagògia com l’estratègia que apel·la a emocions, prejudicis, jugant amb els sentiments, la por i les esperances dels ciutadans per assolir el poder, no es tracta de governar, ni d’ajudar, es tracta d’arribar al poder i sotmetre als altres a un discurs que no duu enlloc.

Aquest home savi, es deia Aristòtil, va viure fa 2.400 anys, i des de llavors no ha canviat gran cosa...

Com vaig sentir un cop: Els grecs ho van pensar, els romans ho van fer i des de llavors, només hem estat capaços de posar un tros de llauna a la Lluna...

Potser la humanitat va arribar a la seva màxima esplendor fa dos mil anys, i malgrat tota la tecnologia, en el fons, no hem evolucionat pas tant. En fi!

1 comentari: