dilluns, 20 d’agost del 2012

A la terra dels Huns


Quan viatges per Europa, un dels comentaris habituals és com ens meravella l’alt grau de civilització que es gasta Pirineus enllà. Carrers netíssim, bicicletes que es deixen al carrer sense que calgui estacar-les enlloc perquè ningú no les robarà; transports públics sense barreres perquè ningú no es cola, tothom és extremament educat... Ens sorprèn que la gent parli a tot arreu com si estiguessin en biblioteques, ni als bars aixequen la veu. I sempre arribem a la mateixa conclusió: Europa s’acaba als Pirineus i els mediterranis som una colla d’incivilitzats que encara ens cal aprendre molt: anàrquics, força incívics, amb certa tendència a la cleptomania, practicants d’una picaresca que fa inviable qualsevol servei públic i convençuts practicants del “tonto l’últim” que, ben mirat, ens fa tontos a tots...

I quan ja tens el convenciment que el món es divideix entre civilitzat i mediterrani, sents a les notícies que a Catalunya, declarada terra antitaurina, encara s’organitzen curses de braus per a turistes europeus assedegats d’espectacles primaris. Que a Anglaterra comencen campanyes per evitar la pràctica del “balconing”, bonic esport de risc consistent en saltar de balcó en balcó de l’hotel o, en la seva versió aquàtica, saltar del balcó d’un setè pis a la piscina. Que els nostres il·lustres visitants s’engaten fins l’absurd provocant tota mena d’aldarulls, crits, pixen pels racons, llencen papers al terra, llaunes i cigarretes, s’enfoten de les normes i de l’autoritat corresponent, perquè impera el sentiment d’estar visitant un parc temàtic i no una ciutat europea... just allò que al seu país és impensable.

I es que a la terra dels Huns, on no hi ha llei o, si més no, per als Altres no hi ha l’obligació de complir-la, els éssers més civilitzats de la terra es retroben amb la seva humanitat més vulgar i primària, convertint-se en els salvatges que no poden ser a casa perquè està mal vist, perquè a casa s’ha de ser, sobre tot, civilitzat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada